Минималната работна заплата в България може да бъде равна на средната минимална работна заплата за държавите от ЕС | РААБЕ Експерт

Уважаеми клиенти, Във връзка с въведеното в България извънредно положение поради пандемията от COVID-19, Ви уведомяваме, че въвеждаме дистанционен режим на работа за всички служители на РААБЕ България ЕООД. Нашият офис ще е затворен, но продължаваме да обслужваме Вашите поръчки и да доставяме издания.
За връзка с отдел “Oбслужване на клиенти”можете да ни намерите на: тел.: 0893 444 310 / 0879 545 426 / 0896 669 914; имейл: service@raabebg.com
За връзка с отдел „Семинари в област Образование” можете да ни намерите на: тел.: 02 974 17 81 / 0879 545 417; имейл: academy@raabebg.com

Минималната работна заплата в България може да бъде равна на средната минимална работна заплата за държавите от ЕС

Минималната работна заплата в България може да бъде равна на средната минимална работна заплата за държавите от ЕС

Ще се повиши ли дохода и покупателната способност на българина

Какво предвиждат изменения и допълнения в Кодекса на труда:

  • Минималната работна заплата за страната не може да бъде по-малка от средната минимална работна заплата за държавите от Европейския съюз.
  • Видовете и минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения и на обезщетенията по трудовото правоотношение, доколкото не са определени с този кодекс, които не може да са по-малки от средните за ЕС.

По данни на ЕВРОСТАТ от януари 2012 г. разликата в минималната работна заплата за България и за Люксембург достига 13 пъти. МРЗ е около 10 пъти по-висока от българската в страни като Ирландия, Нидерландия и Белгия. В момента България е на последно място в по този показател сред страните от ЕС.

Средства за реализирането на изменението може да се намерят чрез преструктуриране на държавния бюджет, преразглеждане на договори за концесии, въвеждане на по-високи корпоративни данъци, както и на данък лукс по примера на много от държавите членки на ЕС.

Сподели тази статия: 
Категория новини: 

Бърза ПОРЪЧКА

Go to top