5 условия за полезен творчески екип | РААБЕ Експерт

Уважаеми клиенти, Във връзка с въведеното в България извънредно положение поради пандемията от COVID-19, Ви уведомяваме, че въвеждаме дистанционен режим на работа за всички служители на РААБЕ България ЕООД. Нашият офис ще е затворен, но продължаваме да обслужваме Вашите поръчки и да доставяме издания.
За връзка с отдел “Oбслужване на клиенти”можете да ни намерите на: тел.: 0893 444 310 / 0879 545 426 / 0896 669 914; имейл: service@raabebg.com
За връзка с отдел „Семинари в област Образование” можете да ни намерите на: тел.: 02 974 17 81 / 0879 545 417; имейл: academy@raabebg.com

5 условия за полезен творчески екип

Какво може да убие креативността?
Въпрос: 

Какво може да убие креативността?

Всички сме чували сентенцията „Когато всички мислят еднакво, значи никой не мисли достатъчно“, но като че ли често я забравяме.

Отговор: 

Само 5 неща, според изследване на Harvard University могат да доведат до повишаване на креативността в един екип – важното е те да са добре осъзнати от мениджърите. Вижте ги:

  • Назначаване на неподходящи роли. Несполучливото разпределение на ролите в екипа е най-сигурният начин за убиване на творчеството.
  • Външни ограничения. Докато според проучванията личните ограничения могат да стимулират творчеството, то външно наложените такива от ръководството имат обратен ефект.  Това може да включва намеци, че новите идеи не са добре дошли, че нещата трябва да бъдат като „по учебник“ и т. н.
  • Ограничаване на ресурсите. Парите и материалните ресурси са важни за творчеството, но най-значимите ресурси за креативното мислене са психологическите, включително достатъчното време. Поставянето на срокове и ограничаването на времето за задачи, които изискват творчески подход, е най-сигурният начин да ги доведем до провал.
  • Липса на социално многообразие. Хомогенните екипи може и да се по-ефективни, но не и по-креативни.
  • Обезсърчаване/липса на позитивна обратна връзка. Трудно е да продължим да работим върху нови идеи, ако липсва някаква положителна обратна връзка. Мотивацията на креативните личности бързо може да спадне или изчезне, ако не срещнат подкрепа или насърчение.
Сподели тази статия: 
Категория новини: 
Персонал и осигуряване
Таг новини: 
Развитие на човешките ресурси
Go to top